– Dra til Afrika!

Del på Facebook

Anita Thorsen anbefaler deg å reise til Afrika for å jobbe i en i en lokal idrettsorganisasjon.

I AFRIKA: Mwaniki, frivillig fra Kenya, Anitas bror dette året, sammen med vertsmor.

Hvert år sender Norges Idrettsforbund (NIF) ut frivillige ungdommer som ønsker å bruke sin kompetanse til å jobbe med lokal idrett i sørlige Afrika. I fjor var Anita en av dem.

Livet som idrettsfredskorpser i Afrika har gitt Anita innblikk i en ukjent kultur: nye lukter, smaker og farger, annerledes oppførsel og et nytt språk.

Nå anbefaler hun alle som har mulighet til det å søke NIF om jobbe med idrett i Afrika:
– Forskjellen til livet i Norge er stor, og det er ikke kunnskap en kan lese seg til, eller se på TV. Det er ikke før en tilbringer tid med de lokale og blir kjent med forholdene at en virkelig skjønner hvordan livet i Afrika er.

Anitas motivasjon for å reise var mest at hun ønsket å prøve noe nytt, komme seg vekk fra hverdagen og faste rutiner hjemme i Norge.

– Jeg var klar for nye utfordringer. I tillegg ønsket jeg å oppleve Afrika mye tettere på kroppen enn hva en ferietur med safari og late dager på ei strand kunne gi meg. Det jeg var på utkikk etter var noe Idrettens Fredskorps absolutt kunne tilby, sier Anita.

Flyttet til Zambia
I august 2013 flyttet Anita til Zambia for å bo der hos en vertsfamilie i ti måneder, samtidig som hun jobbet i en lokal idrettsorganisasjon.

NIF kjente til hennes bakgrunn, kvalifikasjoner og hvilke erfaringer hun hadde fra idrett, og tok avgjørelsen i hvilken av deres samarbeidspartnere av de lokale organisasjonene hun skulle jobbe med. Videre var det organisasjonen i Zambia som fikk ansvar for å finne en vertsfamilie til henne.

– Når prosessen var kommet så langt, var det bare å begynne å leve et nytt liv. Gjennom oppholdet fikk jeg innblikk i zambisk kultur; hvordan de kler seg, hvordan de prater med hverandre, hvilken mat de spiser, ja rett og slett hvordan en gjennomsnittlig familie har det i en zambisk hverdag.

IDRETTENS FREDSKORPS: Søknadsfristen er 15. februar.

Idretten er viktig
I tillegg til dette fikk Anita være med på spennende arbeid i det lokale nærmiljøet. Hun fikk se hvor viktig idretten kan være i andres liv, hvordan det blant annet betyr at å spille med et fotballag er et bedre alternativ enn det å selge grønnsaker på gata, og bruke pengene på å kjøpe alkohol, i en alder av bare ti år.

– Jeg har vært med og sett hvordan idrett gir oss muligheten til å nå de som ikke har tilgang til skole og utdanning, og kunne gi dem kunnskap om hvordan de kan beskytte seg mot sykdommer som HIV, tuberkulose og malaria. Jeg fikk også være med å trene noen jenter i fotball, og fortelle dem om jenters og kvinners rettigheter, sier Anita.

FERIETID: Anita la turen innom ørkenen i Namibia da hun hadde litt ferie.

Nyttig erfaring
Året i Zambia gav Anita mye kunnskap om en ukjent kultur, i tillegg til at det ga henne mye erfaring, både karrieremessig og for livet generelt. Norges Idrettsforbund, sammen med Fredskorpset, gir ungdommer en gyllen mulighet til å oppdage verden og oppdage seg selv.

– Grip sjansen nå. Søknadsfristen er 15. februar. Alle mellom 20 og 28 år kan søke. Etter ti måneder, når du kommer hjem igjen til norsk jord, da er det lov å være stolt av seg selv.

For mer info: www.idrett.no, eller søk ”idrettens fredskorps” på nett.

Anita sendte ett år reisebrev fra Zambia om livet som idrettsfredskorpser, alle har stått på trykk i Tastavis, og kan leses gratis på vår E-avis.

I SOLEN: Anita nyter den afrikanske solen.