Kunstgave til kreftavdeling på SUS

Del på Facebook

Lions Tasta, Marta Førland, Else Brit Stensland og Line Eklund donerte kunstverk til kreftavdeling på SUS. 

Frode Risan, Lions, kunstner Line Eklund, Marta Førland og Else Brit Stensland med maleriet med navn «Svevere» gitt i gave til kreftavdelingen for ungdom på SUS. Foto: Bjørn Nibe.

Pasientene på kreftavdelingen for ungdom (fra 14 år og opp) har fått et vakkert kunstverk i akryl, malt av kunstneren Line Eklund i gave fra Lions Club Tasta, Marta Førland, Else Brit Stensland og kunstneren selv.

– Vi fikk 5.000 kroner fra Lions Tasta, og halv pris på maleriet av kunstneren, sier Marta Førland og Else Brit Stensland, som kom sammen med Frode Risan i Lions Club Tasta og Line Eklund for å overrekke det store maleriet til kreftavdelingen.

– Kunst betyr mye
Som det eneste sykehuset i landet har Stavanger Universitetssykehus valgt å samle blod- og kreftsykdommer i én avdeling. Dette har de gjort fordi det finnes mange fellestrekk mellom sykdomstypene – både når det gjelder utredning, behandling, pleie og omsorg.

– Et fantastisk fint bilde, en stor takk til Lions, Marta, Else Brit og Line. Kunst betyr mye for pasientene, å ha noe fint å se på gjør noe med mennesker, sier avdelingsleder Kristin Frantsen.

Line Eklund driver Studio L. Eklund i Sandnes, hun har åpent alle dager utenom søndager mellom 11-15, ellers er det bare å ringe.

– Jeg er rik, ikke på gods og gull, men jeg får holde på med det kjekkeste jeg vet, og jeg har fem friske barn. Dette er min måte å bidra på til kreftavdelingen for ungdom, sier Eklund, som selv har mistet mennesker hun kjente i kreft.

TEST: Kunstner Line Eklund ser om maleriet passer på veggen i ett av rommene. Foto: Bjørn Nibe.

Artotek

På avdelingen er det 22 senger, og noen i etasjen over. I dag er det 60 prosent sjanse for å overleve kreft, en sykdom som blir fanget opp på et tidligere stadium enn for bare noen få år siden.

Hver torsdag triller Jon Olaussen, Gerd Ekrem og andre frivillige rundt med sitt artotek; kunst som lånes ut til pasienter på rommene.

– De blir glade når de får noe nytt å se på, og så får de en ekstra prat også, sier Olaussen og Ekrem.

KUNSTARTOTEK: Jon Olaussen, Gerd Ekrem og andre frivillige rundt med sitt artotek hver torsdag på SUS. Foto: Bjørn Nibe.