– Hjelmen reddet livet

Del på Facebook

Dramatisk for TOSK-rytter i turrittet under Tour des Fjords.

SAMMENLAGTVINNER: Alexander Kristoff sammen med sønnen Leo (2). Foto: Bjørn Nibe.
Tour des Fjords ved Tasta Senter, der rytterne passerte to ganger søndag. Foto: Bjørn Nibe.

Oppdatert med video.

På Tasta var det god stemning da motorsykler, følgebiler, rittsjef-bil, pressebiler og rytterne dundret gjennom bydelen.

[vimeo id=»97064072″ width=»100%» height=»360″]

Dramatisk for TOSK-rytter Kjell Kristian Kjellesvik

74 ryttere fra TOSK deltok i turrittet på 109 kilometer søndag. TOSK stilte som langere (ga vannflasker til rytterne) mot toppen av den tre kilometer lange Seldalsbakken (løypas høyeste punkt etter ca. 61,8 km). Den glade TOSK-gjengen delte ut vannflasker både til egne ryttere og andre lags tørste og slitne syklister.

TOSK: Langere i TOSK søndag morgen i Seldalsbakken. Foto. Bjørn Nibe.

 

– BRUK ALLTID HJELM!: TOSK-rytter Kjell Kristian Kjellesvik. FOTO: Bjørn Nibe.

Kjell Kristian Kjellesvik ble nær drept da han kolliderte med en bil og dundret i asfalten etter Seldalsbakken.

En bilist valgte å ikke overholde verken vikeplikten eller stoppsignalet fra vakten i et kryss. Kjellesvik landet på hodet, hjelmen knuste, gir ble ødelagt og begge felgene ble skjeve.

De to siste milene syklet han konstant med bremser på.

Bilisten som forårsaket veltet rullet ned vinduet, spurte høflig om Kjellesvik slo seg og kjørte videre.

– Bruk alltid hjelm når du sykler. Min hjelm reddet livet mitt søndag og jeg har det fint, sier Kjellesvik.

I pressebil 2 med Marin Uthus

Tastavis satt i pressebilen der den meget hyggelige og dyktige Hønefoss-karen Martin Uthus var sjåfør. Martin er ellers student. og lagleder for Ringerike Sykkelklubb, spiller ishockey i 3. divisjon for Eiksmarka i Bærum, og er mer enn gjennomsnittlig sykkelinteressert. Han ga Tastavis en solid innføring i reglene som gjelder under proffritt som Tour des Fjords.

PRESSEBILER: Martin Uthus (nærmest) var vår sjåfør under rittet. I følgebilen ved siden er podiejente Margrete Tveita fra Bryne passasjer. Foto: Bjørn Nibe.

– I august drar jeg til Nord-Norge og Artic Race of Norway for å være ansvarlig for Statoil Morgendagens Helter, sier Uthus.

Avslutningsetappen var på gode 171 kilometer. 119 ryttere stod på startstreken under 1. etappe, men da den 5. og siste etappen rullet i gang fra Risavika litt sørvest for Stavanger, hadde 28 ryttere stått av. Først skulle rytterne en tur nordover til Randaberg, før man snudde på sør igjen.

Med vinden inn fra nordvest fikk rytterne dermed delvis med- og sidevind mye av de første ni milene. Dette sikret at farten ville være høy når man satte kursen ut mot havet og senere østover igjen mot Figgjo og Ålgård der traséen gikk i deler av den samme løypen som lørdagens etappe, dog i motsatt retning.

Aktivt felt

Årets Tour des Fjords har vist meget aktiv kjøring, usedvanlig mye bruddforsøk og søngens etappe var ikke noe unntak. Det gikk utallige forsøk, men feltet ville ikke slippe noen løs med det første. Dette kunne også ha sin sammenheng med bonussekunder som lå i den første innlagte spurten, men Katusha og Alexander Kristoff virket ikke spesielt opptatt av å knipe sekunder på ledertrøyen med mindre feltet var samlet. I stedet var det alltid offensive Sven Erik Bystrøm som sikret seg tre bonussekunder og var med det også innenfor rekkevidden av topp ti i sammendraget.

Bruddet

Først etter rundt 40 kilometers kjøring fikk fem ryttere lov å gå: Alssandro De Marchi (Cannondale), Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen), Angel Madrazo (Caja Rural), Martijn Tusveld (Rabobank) og Frederik Wilmann (Ringeriks-Kraft) utgjorde det som ble søndagens brudd.

BRUDD: Alssandro De Marchi (Cannondale), Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen), Angel Madrazo (Caja Rural), Martijn Tusveld (Rabobank) og Frederik Wilmann (Ringeriks-Kraft). Foto: Bjørn Nibe.

Disse rytterne hadde også kvaliteter som kunne gjøre det vanskelig for feltet å taue dem inn igjen, i tillegg var flere av dem også på skuddhold i sammendraget. De Marchi lå best plassert på 9.plass, 31 sekunder bak ledende Magnus Cort, mens de øvrige bortsett fra Wilmann, lå ytterligere ti sekunder bak.

Finalen

Da utbryterne passerte mål for første gang og syklet mot Tasta hadde de over to minutters ledelse til feltet, men inn på den siste av de to rundene fra sentrum og gjennom Tasta jobbet spesielt Øster Hus-Ridley knallhardt for å tette luken fremover.

HEIAGJENG : Jubel og norske flagg møtte rytterne på Tasta. Foto: Bjørn Nibe.

De siste kilomtrene ble det støtet både i front og i det jagende feltet, det var tydelig at mange ønsket seg en etappeseier på rittets siste dag.

Da en og en halv kilometer gjensto, var det kun De Marchi som fortsatt holdt ut i front, men Cannondale-rytteren ble kjørt inn av et sterkt kjørende Sparebanken Sør-lag.

Noen få hundre meter fra mål så det ikke så bra ut med tanke på Kristoff-seier, men så eksploderte formelig Katusha-rytteren, og fra fjerdeposisjon et godt stykke bak Tinkoff Saxo-rytteren Nikolay Trusov i front, virket det som de øvrige nesten stod stille og 26-åringen stormet inn til seier med klar margin.

Målgang i Tour des Fjords 2014: Alexander Kristoff vinner. Foto: Einar Oliver Landa.

Dermed ble det storeslem for nordmannen ettersom Magnus Cort Nilse ikke klarte å ta seg inn blant de tre beste.

Kristoff vant både etappen og sammenlagt med kun ett sekunds margin til dansken. En fantastisk spennende avslutning der alt til slutt gikk Stavanger-karen sin vei.

– Pulsen steg og steg

Alexander Kristoff ble møtt av et folkehav i Vågen i Stavanger på avslutningsetappen. På podiet hadde han med seg sønnen Leo, to år.

– En fantastisk følelse, det kunne ikke vært bedre, sa Kristoff fra podiet iført den gule ledertrøyen som bevis på at han hadde vunnet den 2. utgaven av Tour des Fjords.

Tastajenta Maren Kommedal er Alexanders kjæreste. Hun strålte i Vågen etter målgang.

– Det er en nesten ubeskrivelig følelse, helt fantastisk, sa Maren da kjæresten og samboeren hadde vunnet etappen og sammenlagtseieren i Tour des Fjords 2014.

Rune Kommedal, pappa til Maren, og tidligere leder av Tasta bydelsutvalg, hadde høy puls under langspurten til Alexander.

– Det sto helt stille, pulsen steg og steg. Spurten var rå, Alexander er best, sier Kommedal, stolt og lykkelig, og barnevakt for Leo da Alexander, Maren og Team Katusha feiret suksessen i Tour des Fjords.

Rune og maren Kommedal, lykkelig i Vågen. Foto: Bjørn Nibe.