Byhaugkafeen åpnet

Del på Facebook

Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg foretok den offisielle åpningen av nye Byhaugkafeen tirsdag 1. april.

BYHAUGKAFEEN OFFISIELT ÅPNET: Astrid Nøklebye Heiberg, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, foretok den offisielle åpningen av nye Byhaugkafeen i dag. Til venstre: Egil Kristian Olsen, leder i Ungdom og Fritid øst. FOTO: Bjørn Nibe.

Dag Terje Klarp Solvang (H), leder i Eiganes og Våland bydelsutvalg, og styreleder i Eiganes Tasta Frivilligsentral, hadde selv invitert statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet til å foreta åpningen.

– Jeg sendte en mail til departementet, og fikk svar fra Nøklebye Heiberg raskt:
– Ja, jeg vil gjerne komme til åpningen.

VELKOMMEN: Dag Terje Klarp Solvang (H), er leder av Eiganes og Våland bydelsutvalg, og styreleder i Eiganes Tasta Frivilligsentral, som nå holder hus i nye Byhaugkafeen. Foto: Bjørn Nibe.

I strålende solskinn og i vakre omgivelser, møtte mer enn 100 opp til åpningen av den rehabiliterte eiendommen. Der ble de servert et interessant kåseri av Kjell Bols fra Tasta Historielag, taler, smørbrød, kaker og kaffe. Georg Vervik underholdt med fin sang og gitarspill.

– Folkehelse ligger i møtet mellom mennesker. Frivillighet er noe av det viktigste i samfunnet, det er selve limet i samfunnet. Å få lov til å hjelpe andre er noe som ligger i oss fra vi var bitte liten, det er en sosial forsikring. For et fantastisk sted å åpne en frivilligsentral, sa Astrid Nøklebye Heiberg blant annet i sin tale før åpningen.

– Hjelper du naboen med noe du ikke kan så godt, er det sett på som god nabohjelp. Hjelper du med noe du kan veldig godt, blir det sett på som svart arbeid, sa Nøklebye Heiberg i en spøkefull tone. Da lo de 100 fremmøtte interesserte godt.

BYHAUGKAFEEN ÅPNET: Jeanette Osberg, Astrid Nøklebye Heiberg og Dag Terje Klarp Solvang i solskinnet utenfor Byhaugkafeen. Foto: Bjørn Nibe.

Stavanger har tre frivilligsentraler som dekker fem av byens syv bydeler: Hillevåg/Hinna, Storhaug og Eiganes/Tasta.

Jeanette Osberg er leder av Eiganes Tasta Frivilligsentral. Hun er strålende fornøyd med å kunne ta huset i bruk.

– Vi trenger flere frivillige. Nå har vi plassen å få det til. Tidligere holdt vi til i Madlaveien, der var det ikke så lett for folk å komme. Vi trenger hjelp til å holde huset åpent hele tiden, det er bare å komme innom, og komme med forslag, innspill og ønsker til hva huset kan fylles med av aktiviteter, sier Osberg.

– KOM INNOM FRIVILLIGSENTRALEN: Jeanette Osberg er leder av Eiganes Tasta Frivilligsentral på Byhaugkafeen, Carl Sundt Hansens gate 15. Foto: Bjørn Nibe.

Per A. Thorbjørnsen: – Kommunen på sitt beste

Stavanger kommune har brukt 2,4 millioner kroner på oppussingen av Byhaugkafeen innvendig og utvendig.

– Dette er kommunen på sitt beste: rehabiliteringen av Byhaugkafeen er ikke et produkt av en politisk sak, men et resultat av at gode krefter står sammen. Eiganes og Våland bydelsutvalg, frivilligsentralen og Ungdom og Fritid har virkelig stått på. Byhaugkafeen er en viktig arena og samlingsplass. Jeg er imponert over hvordan stedet fremstår i dag, sier Per A. Thorbjørnsen (V), nestleder i kommunalstyret for levekår.

Stavanger har en egen frivillighetskoordinator, og en egen frivillighetsplan.

– Vi er helt avhengig av frivillige for å klare alt, spesielt innen eldreomsorgen, kommunen klarer ikke alt alene. Det er et hav av oppgaver, spesielt innen eldreomsorgen. For å bygge opp mer kvalitetstid på sykehjem, dagsenter og hjemmebaserte tjenester er vi avhengig av frivillige. De spiller en viktig rolle også i forhold til å forebygge ensomhet, sier Thorbjørnsen, som understreker at engasjementet i forhold til frivillighet er tverrpolitisk.

Koselig familefest tirsdag kveld

FAMILIEFEST PÅ BYHAUGKAFEEN: Tirsdag ettermiddag og kveld samlet mange seg på familiefesten på Byhaugkafeen. Pølsekøen var lang. Foto. Bjørn Nibe.

Guri Tysse (KrF), styremedlem i Eiganes Tasta Frivilligsentral, og tidligere medlem av Tasta bydelsutvalg, sto for åpningen av kveldsarrangementet.

– Det er en stor glede å kunne ta i bruk dette stedet igjen, et sted som er i Eiganes og Våland bydel, men som blir regnet for å være på Tasta av alle som bor rundt dette flotte stedet, sa Tysse i sin tale.

Lions grillet nydelige pølser, sponset av slakterbutikken Gabbas, Eiganes skolekorps spilte, Astronomisk forening åpnet observatoriet og viste frem noe av utstyret. Det var gratis ansiktsmaling for alle barna, utført av Margrethe Mosund Øygard, og mingling mellom gode naboer.

– Målet er å kunne bruket huset, inne som ute, til mange forskjellige ting, og at lag og foreninger kan få overskuddet fra kafedrift. Tenk hvis vi kunne hatt visekvelder på Byhaugkafeen, det hadde vært noe, sier Tysse til Tastavis.

Mange naboer til Byhaugkafeen koste seg i vårsolen utenfor Byhaugkafeen i kveld, blant dem var Jorunn Malde.

– Her tror jeg vi skal ha klassefest igjen, det er det mange år siden vi har hatt, sier Malde.