Judoglede i kirken

Del på Facebook

Nærmere 20 barn i alderen fire til ni år trener judo i Tasta kirke. 

FAST GREP: Magnus Galta (9) har fast grep på sin motstander. Foto: Bjørn Nibe.

Stavanger Judoklubb startet avdeling Tasta 5. mars. Etter fire treninger kan det slås fast at nyvinningen har blitt en suksess i Tasta kirke:

Nærmere 20 barn i alderen fire til ni år har det gøy på judomatten sammen med de to instruktørene, Jan Robert Kristensen og Ole Hegdal.

– Jeg kom en halv time før judotreningen startet, siden jeg hadde gledet meg en hel uke til treningen, sier Magnus Galta.

– Har du lært noe judo?

– Ja, vi har lært å beskytte oss selv; vi ”slår av” hvis vi faller, da holder vi igjen trykket mot matten, og det er viktig å holde hodet oppe, ellers kan du slå deg, sier Magnus.

Kristine og Tuva Apeland er søstre og henholdsvis fire og fem og et halvt år. De stortrives i hvit judodrakt og hvitt belte.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Kristine og Tuva Apeland er søstre og fire og fem og et halvt år. Her får de råd av judotrener Ole Hegdal. Foto. Bjørn Nibe.

– Det er kjekt med judo, alt med det er kjekt, sier de unge nybegynnerne.

– Først og fremst skal det være gøy

Ungenes trener, Jan Robert Kristensen, har vært judoutøver siden 1977. Han har to bronsemedaljer fra NM, og har deltatt i flere internasjonale kamper og i Nordisk Mesterskap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jan Robert Kristensen og Ole Hegdal demonstrerer foran ivrige barn i Tasta kirke: Foto: Bjørn Nibe.

– Nå i begynnelsen, og med så små barn er det viktig at leken er der, det skal være gøy, først og fremst å trene judo så tidlig.

– Utenom det?

– At barna passer på seg selv og de andre er viktig, pass hodet sier vi ofte. Våre ferske judoutøvere har fått en følelse av hva judo er. Fremover skal ungene lære mange kast og holdegrep, og vi skal gjøre mange kjekke ting, sier Kristensen.

Sportslig leder i Stavanger Judoklubb, Rune Anderssen er strålende fornøyd etter en knapp måned med judotrening i Tasta kirke.

– Dette lover bra for fortsettelsen. Vi har plass til flere som vil begynne, det er treninger hver onsdag fra 16-17, og vi følger skoleruten, sier Anderssen.

Stavanger Judoklubb ble stiftet 15. november 1976. Bente Meling er styreleder.

– Alle som begynner å trene judo i Tasta kirke får låne drakter til å begynne med, sier Meling, som synes det er veldig positivt at judoklubben får ha treninger i kirken.

Om judo

Judo er en effektiv bruk av kropp og liv. Judotrening er å øve seg i angrep og forsvar for å styrke egen kropp og eget liv, for å kunne realisere judoens grunnleggende mening. Ut av treningen skal en bli skikket til å bli en person som kan bidra til fordel for samfunnet. (Judoens grunnlegger).

I judo er ferdighet, teknikk, timing og smidighet det viktigste fremfor rå styrke. Det viktigste prinsippet i judo er utnyttelse av motstanderens styrke og fart. Målet er å utnytte motstanderens styrke til egen fordel, gjennom å ta kontrollen og få ham ut av balanse.

I judo er det fire viktige ord: Respekt, ære, mot og fellesskap.

Søstrene Synne og Alisia Anderssen fra Tasta er begge i Stavanger Judoklubb og norgestoppen i judo. Foto: Bjørn Nibe.