– En trist dag

REVET 26. AUGUST 2013; Skateparken ble jevnet med jorden august 2013, fordi det var farlig for brukerne å benytte den. Foto: Bjørn Nibe.
Del på Facebook

Voldsomme reaksjoner etter at Tastavis skrev at skateparken blir jevnet med jorden. Kommer det ny skatepark?

TASTA SKATEPARK RIVES: Stavanger kommune jevner skateparken med jorden. FOTO: Bjørn Nibe.

NRK Rogaland, radio og tv, og lokale aviser tok turen til skateparken i dag, etter at Tastavis mandag ettermiddag fortalte at skateparken ville bli revet i dag, tirsdag.

En rekke ungdommer som har brukt skateparken i flere år, var sjokkerte og skuffede vitner til den brutale rivingen av deres faste tilholdssted.

– Dette er bare leit. Jeg har skatet i parken på Tasta siden jeg var liten, her har jeg fått mange nye venner. Politikerne må begynne å tenke, og gjøre noe i forhold til alle skaterne i Stavanger og omegn. Vi har nok ballbinger, sier Thomas Hartvigsen Rambjørg (14).

Thomas var med flere skatevenner i parken etter at gravemaskinen hadde gjort sitt for dagen. Minirampen og hele streeten er fjernet.

– Nå er det mange her i det som er igjen av den nesten helt ødelagte skateparken. På fotballbanene rett ved er det ingen, sa Tonje Andrea Finnestad.

ENGASJEMENT: Rivingen av Tasta Skatepark, uten at det er planer for en ny skatepark, får frem et glødende engasjement. På bildet er skatere på Tasta, leder på Tasta Fritidssenter, Michael Vince og Eirik Faret Sakariassen (SV). FOTO: Bjørn Nibe.

Dypt skuffet fritidsenterleder

Michael Vince, leder for Tasta Fritidssenter, var med på byggingen av Tasta Skatepark på midten av 90-tallet, og var også blant de som startet opp Stavanger Skateklubb, han hadde blant annet en 50 prosent stilling i klubben.

– Det er trist for alle barn og unge, for Tasta, for Stavanger, at skateparken rives. Jeg hadde ikke trodd dette skulle skje, at skateparken blir revet uten at det er vedtatt bygging av en ny park. Jeg har sett så mye glede blant alle brukerne av parken, under konkurranser og ellers, nei dette er en trist dag, sier Vince.

Vince har jobbet med barn og unge i en årrekke. Han var blant de første som slo inn en spiker på de første rampene på Tasta Skatepark.

– Det er lagt ned mange tusen dugnadstimer i skateparken som nå blir til pinneved, sier Vince.

FÅR SKATERNE OG STAVANGER NY TASTA SKATEPARK? Slik kan det bli på Tasta. FOTO: Pivitech.

Ordføreren må svare

Eirik Faret Sakariassen (SV) tok også turen ut til skateparken i dag. Den tidligere tastabuen snakket med Tastavis og unge skatere.

– Hei, jeg heter Eirik og er i bystyret i Stavanger. Jeg har sendt et spørsmål til ordføreren i Stavanger, Christine Sagen Helgø, foran bystyremøtet mandag. Jeg oppfordrer dere til å ta med foreldrene deres og komme på møtet, sa Faret Sakariassen til ungdommene.

– Jeg føler jeg representerer disse ungdommene i bystyret, som vanligvis ikke har noen som taler deres sak: uorganisert ungdom som i dette tilfellet har hatt sitt tilholdssted på Tasta, sier Faret Sakariassen til Tastavis etter møtet med de opprømte ungdommene.

Faret Sakariassen har bedt ordfører Sagen Helgø svare på dette spørsmålet under bystyremøtet mandag:

Vil Ordføreren på vegne av kommunen gjøre noe for å bidra til en rask løsning for dem som bruker Tasta skatepark? Hva vil kommunen gjøre for å sikre et skateanlegg på Tasta?

Jan Terje Marcussen (medlem av Tasta bydelsutvalg, Frp) sier dette til Tastavis tirsdag kveld:

– Stavanger har råd til et nytt konserthus til mer enn en milliard kroner, så et beløp på 32 millioner bør vi få til for skaterne i byen. Kommunen kunne vel hatt to tanker i hodet samtidig; å la skateparken bestå til en ny er på plass, sier Marcussen.

Bjarne Kvadsheim (Sp) har engasjert seg for blant annet den uorganiserte delen av idretten i mange år.

– Nå må vi snu oss rundt litt raskt, og få inn Nye Tasta Skatepark som en prioritet i budsjettene, men det må være andre politikere som gir de samme signalene hvis vi skal få dette til, sier Kvadsheim.

Talspersonen for kultur og idrett i Frp, Mats Danielsen, sier dette til Tastavis sent tirsdag kveld:

– Posisjonen i Stavanger har sviktet her ved å la skateparken forfalle, og ved å ikke prioritere vedlikehold. På samme tid spyr de ut penger til Bjergsted. Finkulturen prioriteres fremfor barn og unge i hele byen. Nå ser vi dessverre konsekvensene av den manglende evnen til å prioritere fra posisjonen, med Høyre i spissen. Frp kommer til å prioritere Tasta Skatepark med 32 millioner kroner ved behandlingen av budsjettet i høst.

Rune Feyling har engasjert seg i skatemiljøet i flere tiår. Han synes det er greit at skateparken nå blir revet, men han legger viktig til:

– Stavanger Skateklubb har sagt klart fra om at vi ønsker en utendørsarene på Tasta fremfor en innendørshall. Vi setter stor pris på engasjementet fra Tasta bydelsutvalg, som viser et stort engasjement i forhold til oss og Nye Tasta Skatepark. Hadde skateparken vært oppe å gå, kunne vi hatt Worldcup på Tasta, som vi har fått flere henvendelser om, sier Feyling til Tastavis.

Jørn Brekke, daglig leder i Vardeneset Ballklubb, og nabo til skateparken sier følgende på en nyopprettet facebookgruppe som har navnet Bygg Ny Skatepark På Tasta.

– Rivingen av dagens skatepark er nok korrekt. Basert på tilstanden skateparken nå var i. Dog er det svært beklagelig at det ikke er midler til å bygge opp en ny, bedre og mer tidsriktig park, når dagens nå rives. Vi i Vardeneset Ballklubb ser bare positivt på det naboskapet som har vært, og håper at det hurtigst mulig blir frigjort midler til ny park. Tasta Idrettspark er en enda mer levende idrettspark med skatere, bladere og tricksyklister som nærmeste nabo til våre fotballspillere.

Facebookgruppen Bygg Ny Skatepark har forøvrig nær 1000 medlemmer, vel ett døgn etter oppstart.

Hva mener du? Bør Stavanger ta seg råd til å bygge ny Tasta Skatepark?