Wepco har suksess

Del på Facebook

Wepco AS ble etablert i 1986, med 37 ansatte og en omsetning på 19,6 millioner kroner første driftsår. 

AVANSERTE MASKINER HOS WEPCO: Dag Oddvar Ramsland, til venstre, i verkstedet. Foto. Bjørn Nibe.

Dag Oddvar Ramsland og kompanjongen Leif Inge Slettei dro til Rogalandsbanken en tidlig sommermorgen i 1986 for å søke om lån til å kjøpe bygg 11 på basen. Maskin- og serviceverkstedet til NorSea. Conrad B. Knutsen og Arne Rettedal var blant toppene i banken.

Etter en drøy time i banken puttet Ramsland en sjekk på 4,5 millioner i skjortelommen og dro tilbake til Dusavik. Eventyret startet. Ferien til Grimstad den sommeren ble det ingenting av.

– Vi kan ikke reise på ferie, jeg har kjøpt arbeidsplassen min, sa Ramsland til sin ferieklare kone. Det skulle vise seg å lønne seg. I dag har Wepco 60 ansatte og en omsetning på 100 millioner.

6000 kvadratmeter

Wepco holder til på Finnnestadjordet på Dusavikbasen. Det moderne og velutstyrte serviceverkstedet flyttet inn i et nytt, spesialtilpasset bygg til 50 millioner i 2003. Der er det kontorer og 3000 kvadratmeter verksted. Totalt 6000 kvadratmeter under tak, med hallen på utsiden. Ti år etter innflytting har bygget og verkstedet en verdi på minst 100 millioner.

– Produksjonslinjen er 129 meter lang. I verkstedet er det såkalte 11 cnc-maskiner. Datastyrte maskiner med en prislapp fra 5 – ti millioner kroner, forteller Ramsland.

I verkstedet er utvikling av deler, maskinering og reparasjon av ventiler en del av hverdagen for mekanikerne hos Wepco.

De opererer kostbare maskinene med årvåkne blikk og stødige hender.

Nær konkurs

Wepco hadde med overveiende sannsynlighet vært konkurs allerede i 1987, hadde det ikke vært for at Ramsland reiste til Kongsberg det året. Kongsberg Våpenfabrikk hadde gått konkurs. De skyldte åtte millioner til Wepco. Etter fire dager i sovepose utenfor kontorene til fabrikkens økonomisjef, fikk Ramsland det han kom for: Sjekken som reddet bedriften hans.

– Vel hjemme i Stavanger, tvilte banken min på om det var dekning på den store sjekken. Det var det, og hindret vår konkurs, sier Ramsland.

Han er fra Kvitsøy, Ramsland, og har bodd på Tasta siden 1984, før det var Kalhammeren hans adresse i ti år. Ramsland begynte å jobbe som dreier på basen 2. mai 1974. Han lever ut drømmen.

– Det handler om å fullføre det du tenker. Det er ikke nok å ha drømmer, du må fullføre.

Om Wepco:

SUKSES PÅ DREING: Wepco.

Wepco AS er et helnorsk serviceselskap som tilbyr tjenester innenfor mekanisk vedlikehold og fabrikasjon. Kundene er operatør- og service-selskaper på norsk sokkel. Maskinparken består av de mest moderne CNC-maskiner innenfor dreing. Wepco har lisensavtaler med alle produsenter av de gjengetypene som brukes på norsk sokkel. Tastabuen Dag Oddvar Ramsland var med på å starte Wepco, og er medeier.

Artikkelen om Wepco er fra en serie reportasjer fra Dusavikbasen – som fortsetter i kommende utgaver av Tastavis.