Fiskesprell på Vardenes skole

Del på Facebook

Elevene på trinn 5, 6 og 7 på Vardenes skole har lagt ned et imponerende arbeid i prosjekter om lokalhistorie og fisk.

De driftige elevene har en forseggjort utstilling på skolen, med garn, tegninger, bilder og faktainformasjon de kaller ”Livet i Dusavik før og nå”. Dekorasjonene står 5. trinn bak.

7. trinn har jobbet siden januar med ”Fiske, båtbygging og annet liv i Dusavik på 1900-tallet”.

7. trinn har laget et innholdsrikt hefte med lokalhistorie om fiskere og båtbyggere i Dusavik. Elever på trinnet intervjuet erfarne fiskere og båtbyggere om hvordan livet var i Dusavik i gamle dager, både med kamera og penn i hånd. Resultatet har fått tittelen ”Fiske, båtbygging og annet liv i Dusavik på 1900-tallet” – med utlånt materiale fra Tasta historielag.

– Vi har lært mye om fiske og båter vi ikke visste fra før, og også om hvordan ungene lekte i gamle dager. Heftet har vi jobbet med siden januar, sier Ella Ørn Halvorsen, Madeleine Andersen Solvik, Mari Lausund Tengesdal og Veslemøy Osnes Johnsen på 7. trinn.

Nydelig ”Fiskesprell”

Forrige mandag var det full fres på skolens kjøkken hele dagen. Lærer Kari Melberg og 6. trinn kokkelerte og laget fiskesprellmiddager som foreldre og søsken var invitert til om ettermiddagen.

På menyen: laksetaco, laksewok, sushi og fiskesuppe. Alle rettene ble lekkert presentert og servert på langbord akkurat tidsnok til gjestene kom. Da ble også prosjektet og hefte presentert, og filmsnutter med intervjuer ble vist på storskjerm.

– Det er fint å få muligheten til å lage fiskemat på skolen, det er sunt og godt, sier Siri Tønnesen, en av de unge kokkene som laget sushi.

En sjønær skole

Målet med ”Fiskesprell” er å øke kunnskapene om sjømatens ernæringsmessige fordeler og å gi de unge gode smakserfaringer. Det pedagogiske verktøyet, med undervisningsmateriell og kokebøker, er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Norges sjømatråd.

FISKEMAT PÅ SKOLEKJØKKENET: Lærer Kari Melberg, omkranset av like ivrige elever på 6. trinn
FISKESPRELL: 6. trinn i hektisk aktivitet på skolekjøkkenet på Vardenes skole.

– Elevene har gjort en kjempejobb. Det er veldig kjekt med slike prosjekter, siden vi er en sjønær skole. Vi fisker mye med elevene nede i Dusavik og spiser mye fisk på skolekjøkkenet. Vi søkte, og fikk, støtte fra Den naturlige skolesekken. Marine Harvest ga oss 15 kilo god laks, og så vil vi takke historielaget også, sier lærer Kari Melberg.

POPULÆR SJØMAT: laksetaco, laksewok og sushi serveres sultne gjester på Vardenes skole.