GULL til Borgstrøm

Del på Facebook

Halvor Arne Borgstrøm er Norges beste 15-årige svømmer. For to år siden var han langt bak.

Norges beste 13-, 14-, og 15-åringer var samlet til dyst i Fauskebadet helgen 5.-7. april. Svømmerne hadde kvalifisert seg for mesterskapet gjennom gode resultater inneværende sesong. 200 gutter og jenter fra 60 forskjellige klubber deltok, de 24 beste i jente- og gutteklassene. Alle svømmingens stilarter, fri, bryst, rygg, butterfly og medley, sto på programmet.

Etter de fem øvelsene, 400 meter fri, 200 meter rygg, 200 meter bryst, 100 meter butterfly og 200 meter medley, sto Halvor Arne Borgstrøm øverst på pallen i Fauskebadet etter høyest sammenlagt poengsum.

GULL: Best i Norge i svømming i 15-årsklasen: Halvor Arne Borgstrøm. (Foto: Bjørn Nibe)

Mentale forberedelser

Foran den siste og avgjørende øvelsen, 200 meter medley, skilte det to poeng mellom Borgstrøm og Erik Årsland Gidskehaug, som er helt i norgestoppen. Borgstrøm gikk seirende ut av duellen, og vant øvelsen med tiden 2.09,6, ny personlig rekord med hele åtte sekunder.

– Jeg satt for meg selv i 45 minutter før den avgjørende øvelsen og forberedte meg mentalt. Da visualiserte jeg øvelsen, gikk gjennom hver 50-meter. Jeg følte ikke at jeg hadde noe press på meg da jeg gikk ut i hallen før det hele ble avgjort, sier Halvor Arne Borgstrøm.

Slo landslagssvømmerne

For to år siden var Halvor Arne Borgstrøm nummer 20 på rankingen i 13-årsklassen i Norge. Nå er han Norges beste i 97-klassen. I tillegg til seieren sammenlagt, vant Borgstrøm også tre enkeltøvelser, nevnte 200 meter medley, 200 meter bryst og 100 meter butterfly.

Etter mesterskapet oppfyller han landslagskravene. Borgstrøm slo da også landslagssvømmerne i fire av fem øvelser.

– Nå får vi se, det er Nordisk mesterskap i desember, sier Borgstrøm.

Wang Toppidrett

Halvor Arne Borgstrøm svømmer for Randaberg IL svømming, det gjør også søsteren Oda, som kom på en sterk 6. plass sammenlagt i klassen 13 år, en klasse med meget tøff konkurranse.

– Favorittdistansene mine er 400 meter fri og 200 meter rygg, sier Oda.

Oda og Halvor opplever litt progresjon for hvert år. Det er variasjon, kvalitet og kontinuitet i treningsarbeidet.

Halvor og søsteren Oda. (Foto. Bjørn Nibe)

Halvor går nå i 10. klasse på Tastarustå skole. Til høsten begynner han  på videregående, på Wang Toppidrett, der svømming er en ny linje i Stavanger fra kommende høst.

– Jeg skal gå toppidrett svømming med studiespesialisering, sier Halvor fornøyd.

Gradvis progresjon

Halvor Borgstrøms trener, Håkon Henne, er ansatt som sportssjef, svømming på Wang Toppidrett i byen. Han har vært trener i Randaberg ILs svømmegruppe i seks år. I NM yngre klasser ble Johanne Pettersen (13) ble 3. best i 99-klassen, og Maurice Sudkamp (15) svømte også godt i sin 97-klasse.

– Jeg er veldig godt fornøyd med utviklingen til svømmerne. Vi ble 4. beste klubb i mesterskapet, det viser at vårt opplegg fungerer. Vi følger en langsiktig plan, og har en gradvis progresjon i takt med utviklingen mentalt og fysisk hos hver svømmer, sier Henne.

Arne Borgstrøm, pappa til Halvor og Oda, ble norgesmester 99 ganger i ulike øvelser, satte 81 norske rekorder og ble også amerikansk mester da han svømte som best for noen år siden. Hans erfaringer og kunnskap kommer svømmefamiliens poder til gode nå.

Etter å ha møtt og snakket med pappa og mamma og de unge Borgstrøm-svømmerne, er inntrykket at det slettes ikke er noe press på dem for å fylle pappas badehette.

Arne Borgstrøm. (Foto: Bjørn Nibe)