RM korps i helgen

Del på Facebook

Korps fra hele Rogaland kommer sammen for å måle musikalske krefter under RM i helgen.

Konkurransen er fordelt i fire divisjoner. Lørdag konkurrerer 1.-4. divisjon for korpsene med janitsjarbesetning, og søndag konkurrerer 1.- 4. divisjon for korpsene med brassbesetning. Mer enn 1800 musikanter i alderen 8-19 år deltar. 379 aspiranter, 62 solister og 35 ensembler er påmeldt.

Fra Tasta bydel stiller to korps: Vardenes og Tasta. Korpsene hadde for første gang på 20 år felleskonsert i bydelshuset onsdag kveld, som en oppvarming til konkurransedagene i Bjergsted. 

RM-OPPVARMING: Stinn brakke i bydelshuset da Tasta og Vardenes skolekorps hadde felleskonsert .

– Det var Eilert Lunde (dirigent i Vardenes skolekorps) sin ide å ha konsert sammen, sier Morten Øvrebekk, kåret til ”Årets tastabu” for sin 25 år lange innsats for bydelen og korpsmiljøet.

– Utrolig kjekt at korpsene i bydelen kan samarbeide på denne måten, sier Ragnhild Bø, styremedlem i Vardenes skolekorps.

Sjur Amundrud (11) spiller baryton i Tasta, det har han gjort i snart tre år.

LITT NERVER FØR HELGEN: Sjur Amundrud (11) skal være solist lørdag. (Foto: Isabell Nesvik)

– Jeg både gleder meg og gruer meg til å være solist på lørdag, røper unge Amundrud.

NMF Rogaland arrangerer Rogalandsmesterskap for skolekorps for 40. gang i år. Fra starten i 1973 med 10 deltakende korps i Kopervik til årets konkurranse med 46 korps og flere sidearrangement, er det en sprek 40-åring som inntar nytt konserthus, ny kulturskole og ny forestillingssal i Stavanger Katedralskole MDD.

”Labour and Love”

Tasta skolekorps skal fremføre stykket ”Labour and Love” av Percy Flecher . Stykket regnes for å være det første originalskrevne stykket for brass band som ble brukt i en større konkurranse og var opprinnelig pliktnummer i toppdivisjonen under det britiske mesterskapet i 1913.

I Labour and Love beskriver komponisten en mann som har liten glede av sitt arbeid og som sliter med å motivere seg for å gå på jobb. I første del av stykket er det dette tungsinnet som dominerer, og det topper seg i en trombonesolo hvor frustrasjonen tydelig kommer til uttrykk. Deretter følger flere lyriske soloer som illustrerer mannens kone som trøster ham og gir ham nytt mot og glede over det han gjør. Stykket ender i triumf hvor mannen ser meningen med livet og hvor hans arbeid er blitt hans glede, eller som tittelen henspiller til: The Labour of Love.

I stykket er det originalt skrevet slagverkstemmer, men det var ikke tillatt å benytte slagverk i konkurranser på den tiden stykke ble skrevet. Tasta skolekorps fremfører nå stykket som det ble fremført for hundre år siden, uten slagverk, som en hyllest til brassbandbevegelsen og dens mange pionerer.

Vardenes i 2. divisjon

Vardenes skolekorps spiller i år i 2. divisjon. Hovedkorpset skal fremføre følgende stykker: «Fanfare For A New Age» av Goff Ricards, «The Shepherds Song» – arr., Goff Ricards, «Daniel» av Barrie Gott, «Winter Games» av David Foster, arr. Ray Farr.

Juniorkorpset spiller «8-tall», «Norwegian Sunset» (fra Flåklypa), » Brown girl in the ring» og «Danke».

Juniorkorpsene som spiller søndag, får ikke plassering og poeng, men en tilbakemelding fra dommerne og tittel etter en fremragende egenskap de har vist i framførelsen. Det er en stor bredde i det musikalske repertoaret. Her kan publikum få høre alt fra originalskrevne verk til arrangement av velkjent filmmusikk, musikaler og Grand Prix- sanger.

46 korps deltar i konkurransen, og 24 korps i Junior RM. Vardenes skolekorps spiller klokken 10.00 i Fartein Valen, Stavanger Konserthus. Tasta skolekorps begynner å spille søndag klokken 16.10 samme sted.

VETERANER: Eilert Lunde, Vardenes (t.v.) og Morten Øvrebekk dirigerer korpsene fra bydelen.

Solist og ensemble RM

Lørdag arrangeres solist- og ensemblekonkurranse i Lille konsertsal. 55 solister og 32 ensembler deltar. Konkurransen er delt i tre klasser etter alder. Alle konkurransene bedømmes av lokale musikere og dyktige lærerkrefter fra blant annet Stavanger Symfoniorkester, UiS- institutt for musikk og dans og Stavanger kulturskole.