Hater edderkopper

Nora hater edderkopper
Del på Facebook

Eg hate edderkopper. De åtte tentaklene som surre seg rundt ullgarnet mens de åle seg opp veggen.

Eg hyle kver gang eg ser de og pappa komme med baseball køllå te bror min for å drepa an. Kanskje omvendt psykologi e tingen for meg. Kan bare sei ”å se så søde edderkopp” og så plukke eg an opp. Men eg har problemer med kossen edderkoppen bevege seg. De små beina e som armene te robåter i tegneserier. De går i full gallop. Hvis eg fyst ska manne meg opp og tøffe meg litt, plukke eg opp et stankelbein, leight-version av ein edderkopp, som har lurt seg inn. Men når eg ska ha an ut, ver snill mot an, begynne an å bevega på seg. Ødelegge for seg sjøl. Den sprelle for harde livet og sette beina på meg. Det e då eg miste kontrollen og begynne å skrike.

Nora hater edderkopper

Eg leste ein artikkel her om dagen. Om fobier. Hvis du va redde for någe, iche sånn redd sånn som barn e for julenissen. Men redd sånn at du faktisk får hjerteanfall kver gang det skjer. Så hadde du ein fobi. Min va då denne edderkopp fobien. De fortalte at du måtte faca din egen svake sia. At eg måtte trø litt te, liga det eg va så redde for. Ein sommer prøvde eg faktisk dette. Eg tok et stort syltetøy glass og bangte hål i låget så det kunne være lufting. Så jekk eg på edderkoppjakt. Eg leida etter edderkopper. Ville finna de. Og dessverre va det mange eg fant. Eg hylte nesten, men eg tørte å ta ein og ein oppi glasset etter kvert som eg fant de. Eg tror det va ti te sammen. Store som små. Eg viste de stolt fram te resten av familien. Og viste kor modige eg hadde vært.

Men har det jolpe? Hyle eg ennå viss eg ser ein edderkopp i dusjen? Hyle eg ennå hvis eg ser ein edderkopp krypa på golvet? Rope eg på pappa og baseball køllå? Dessverre ja. Me kan vel sei at det faktisk ikkje hjalp og faca frykten, i hvert fall ikkje for meg. Eg konne faktisk ha sloppe å strevd meg igjennom eksperimentet. Og 10 edderkopper ville sloppe å tørka og sulta i hjel, mens de ennå sto bak huset i skyggen etter at eg hadde vist de for familien.

Eg kan trykt sei te dåkk som lese, ikkje stress me å faca frykten; det hjelpe ikkje! Det som eg vett hjelpe e å skjenna någen som har ein baseball kølla. Den funke alltid. I hvert fall mot edderkopper.

Nora Krogstad Tønnessen

Tastaveden skole – leserinnlegg

Nora skrev om min største frykt – edderkopper-  i forbindelse med en oppgave som gikk over flere uker, der elevene jobbet med sjangeren kåseri.