Gjensyn med «Eldrebølgen»

Randi Nesvik kommer på NRK igjen. Foto: Bjørn Nibe.
Del på Facebook

NRK sender et gjensyn med deltagerne i fenomenet «Eldrebølgen» ti år etter. Randi Nesvik er med. 

Reality-serien «Eldrebølgen» gikk sin seiersgang på NRK i 2003. Serien ble svært populær, og hadde i gjennomsnitt 751 000 seere. De 12 deltakerne, fra 62 til 74 år, ble fulgt i ti uker og 42 programmer gikk på tv, fire dager i uka – fra deres første møte til premieren på revyen de laget sammen. 

I august ble deltagerne samlet i tre dager for å lage et oppfølgingsprogram – ti år etter – på samme sted, Solhov Folkehøgskole i Lyngen i Nord-Troms. I slutten av januar får du se resultatet.

– Vi mimret og fortalte om hvordan vi har det nå, om hvordan tiden etter har vært. Nå er jeg spent på hvordan gjensynet med oss blir mottatt, sier Randi Nesvik, som ble rikskjendis etter programserien i 2003.

Randi Nesvik kommer på NRK igjen. Foto: Bjørn Nibe.

Tre av deltagerne har gått bort, Elsa, Thor og Karl Martin.

– Vi ni som ennå lever, hadde fine tre dager på Lyngseidet. Vi bodde på et fint hyttetun under innspillingen av oppfølgingsprogrammet. Folkene på Lyngseidet sa jeg ikke så en dag eldre ut, sier Randi Nesvik med glimt i øyet.

Randi Nesvik ble rikskjendis i 2003. Nå er NRK klar med et gjensyn med Randi og deltagerne i «Eldrebølgen». Foto: Bjørn Nibe.

– En stor opplevelse

I stuen hjemme på Tasta har hun alle 42 episodene av ”Eldrebølgen” på DVD, mange bilder, og ikke minst: sterke og gode minner fra de ti ukene med reality-tv i 2003.

– Det var en stor opplevelse å være med. Vi ble tatt i mot av ordføreren, journalister og alt som kunne krype og gå.

Nesvik søkte om å få delta i ”Eldrebølgen” etter et innslag på ”Nitimen” på radio.

– Jeg var blitt enke noen måneder før, og følte jeg måtte finne på noe. I søknaden skrev jeg at jeg kunne sy, klimpre litt på gitar og spille på lirekasse.

Nesvik ble innkalt til flere runder med audition og møter, i Stavanger, Bergen og Oslo. Hun tok med lirekassen, Frida (apekatten) og kostymer, og klarte å overbevise både programskaperne og psykolog om at hun var vel egnet for reality i beste sendetid i de tusen hjem.

– Spørsmålene var mange, både skriftlig og fra psykologen, sier Nesvik.

Nær en million seere

Så ble de 12 deltagerne samlet i Lyngen, sammen med et stort team fra produksjonsselskapet Dinamo og NRK Troms og Finnmark. Det ble skapt tv-historie. ”Eldrebølgen” var blant de mest sette programmene vinteren 2003. Tv-seerne fikk ta del i dagliglivet på kollektivet på folkehøyskolen, og fikk et godt innblikk i den uforutsigbare prosessen med å sette opp en forestilling.

De siste episodene av ”Eldrebølgen” ble sett av rundt en million nordmenn.

– Ingenting av det vi gjorde, hadde vi gjort før. Vi hadde ingen manus, og skulle sette sammen en revy på ti uker i 2003. Noen ganger var det et press å skulle levere noe morsomt. Vi snekret kulisser og sydde kostymer, og hadde kjøkkentjeneste på skift, minnes Nesvik.

Det har gått ti år siden «Eldrebølgen». Nå er NRK klar med et gjensyn med deltagerne. Foto: Bjørn Nibe.

Foruten ”Eldrebølgen”, var hun med i ”Norges herligste” med Ylvis-brødrene på TV Norge, og på ”Norgesglasset” på radio. Nesvik er ofte å se med sin lirekasse og apekatten Frida, sist under åpningen av Tasta Senter. Hun har tre sønner og seks barnebarn.

”Gjensyn med Eldrebølgen” blir sendt på NRK1 torsdag 31. januar klokken 20.15. Programmet går i reprise de tre første dagene i februar. Programmet med revyforestillingen fra Tromsø Kulturhus går i reprise på NRK2 1. februar klokken 20.05.