Sterk antimobbedag

Politimann Arne Sindre Gilje i U18. Foto: Bjørn Nibe.
Del på Facebook

Tastaveden skole viet hele fredagen i antimobbingens tegn. 

Politiet, Inge Anda, dramastudenter, elever, lærere og rektor holdt på fra skolestart til utpå ettermiddagen fredag i det som blir en årlig seanse.

– Jeg er veldig fornøyd med dagen, en slik antimobbedag skal vi ha hvert år fremover. Vi jobber kontinuerlig med trivsel og læringsglede, og preventivt i forhold til mobbing, sier rektor Finn Lea.

Dagen startet med underholdning fra scenen i gymsalen, og velkomst fra rektor og leder for oppvekststyret, John Peter Hernes (Høyre).

– Jeg tror de som mobber er usikker og har manglende selvtillit. I stedet for å dytte andre ned, bør vi alle løfte hverandre opp, da løfter en seg selv opp samtidig, sa Hernes til 340 elever og et titalls ansatte på Tastaveden.

– Alle har et ansvar, kanskje spesielt foreldre. Måten foreldre snakker om andre; lærerne, elever, skolen, er med på å skape negative eller positive holdninger, sier Hernes til Tastavis etter sin velkomst på skolen.

POLITIET: – Tenk deg om!

Arne Sindre Gilje fra U18 i politiet holdt et engasjerende foredrag om digital mobbing.

– Tenk deg om før du legger ut tekst, bilder og kommentarer via nett eller mobiltelefon. Det du gjør der kan rammes av Straffeloven, og kan få fatale følger senere i livet, sier Gilje.

Politimann Arne Sindre Gilje. Foto: Bjørn Nibe.

Inge Anda rett på sak

Inge Anda ble mobbet hver dag på skolen helt til han gikk ut av ungdomsskolen. Han ble alltid valgt ut sist, også på skolekjøkkenet. Noen år senere var han en av Norges beste kokker.

Elever og ansatte på Tastaveden skole fikk høre en usminket og ærlig Anda fortelle noe av smerten han måtte kjenne på etter år med utestenging.

Ingen på skolen hjalp han.

Det Anda husker spesielt godt etter alle årene med mobbing, er han som endelig tok tak og sa fra.

– Gi faen i å plage han, ellers blir dere grisebanket!

Da stoppet mobbingen i et par uker.

Sittende på scenekanten foran lydhøre ungdomsskoleelever sa Anda:

– Utestengelsen var verst. Følelsen av at de andre har det kjekkere når ikke jeg var der, var vond. 

Rektor Finn Lea (til venstre) og Inge Anda.

– Takk for at du kom. Interessant å høre på deg, tøft av deg å stå frem med din historie, sa Gaute Furenes, elev i 10. klasse etter en time med Andas sterke historie.

Tastavis snakker med to elever på 8. trinn etter at politiet, mobbeofferet og lærere har gått hjem.

– Tastaveden satte av en dag til et viktig tema, som vi aldri må slutte å ha fokus på. Det er mobbing overalt, men til å være en ungdomsskole er det lite av det her på Tastaveden, sier Mayra Neumann og Siren Tysse Tollefsen.

– Har dere vært utsatt for mobbing?

– Ja, på barneskolen, før jeg byttet til Byfjord skole, sier Neumann.

Siren Tysse Tollefsen og Mayra Neumann. Foto: Bjørn Nibe.

Et godt læringsmiljø

– Læring skjer bedre når eleven trives på skolen. Jo mindre mobbing det er, desto mer læring er det, sier rektor Lea.

Antimobbedagen er også for alle ansatte på skolen. Trine Fyljesvoll, Sigvald Fyljesvoll, Vibeke Fykse (lærere) og miljøterapeut Cecilie Ihle var primus motor for fredagens happening på Tastaveden.

Fredag kveld var alle ansatte på kino for å se ”Bully”, som handler om nettopp mobbing.