Islender og saueskinnjakke i Danmark

Nabo Peddersen og den roterende kosten hass. FOTO: Privat.
Del på Facebook

I mårra har snøn loggi i to samfulle vikkur.

LESERBREV.

Nabo Peddersen og den roterende kosten hass i sving både seint og tili, som brurmin sier, og denna kostinga har kosta meg ei flaske Rød Aalborg. Tar detta snøkavet ikke snart slutt, ender det med at fortauet uttafor her blir så vinglete at det blir vanskelig å ta seg fram på!

Det er rektinok blitt varsla mot tøbrudd i hælja, men sikkert er det at det var mye likere å sitte i en liggestol på Madeira akkurat nå. I dag har de 20 grader der nede! I Oslo hygger de seg med minus 6 og i Tromsø har de bare minus 4 grader i skyggen – og dertil bare skygge fram til påske! Fytterakkærn sin!

Her sniker det seg opp til 0 grader akkurat nå, mens snøn legger an til litt takras og drøpping fra takrennene. Til gjengjeld har tuten min drøppi jevnt hele uka – altså bortsett fra når jeg bretter ark av dasspapir på langs og ruller dem sammen som tamponger, jeg stikker opp i snabelgangene. Da vokser pausene millom nyseturene ganske betraktelig – uansett jeg likner en gammel ronkador med stutte støttenner strittende ned i kaffekruset. Det blir mye snufsing og stønning av slikt.

Nabo Peddersen og den roterende kosten hass. FOTO: Privat.

Nei, da. Jeg ække forkjøla! Forrige fredag var jeg hos doktærn og blei vaksinert mot influensa. Dagen etter våkna jeg litt uggen i toppen slik at jeg måtte hoppe over å se Robert og kameratene hass vinne sølvmedaljer i innendørs fotball i Ramsøhallen.

Om søndan vart det snøstorm, som danskene kaller det, når snøvær med et friskt vindpust vederfares landet. Og Peddersen har kosta laus – både i med- og mot-vind. Og je, sa papegøya, vart mer og mer uggen i tomrommet millom øran, da ma.

Islender og saueskinnjakke

Fra og med om mandan har je vøri pakka inn som ei rullepølse med islender og saueskinnjakke med håra innåt, mens beina har vore tulla inn i et ullteppe. Altså. Mer kuldeskjær og mindre pigg dag for dag. Etter en svettedrøppende natt kom termometeret i mårres på utflukt opp i rattata. Lottogevinst: 39 grader i skyggen.

Det kan nå fastslås at influensa er noe, man får stikki inn overarmen av ei sjukepleierske, og hvis du aldri hører mer fra meg, er det fordi, det er lyktes det danske sunnhetsvesenet å redusere noe av eldrebyrden i landet…og takk for meg! Skulle jeg klare å karre meg unna gravens rand, er det jo også et spørmål om jeg er oppegående til jul. Det forventes at jeg kan fare land og rike rundt med folk og fæ…øh…og pakker og sånt…

Det ække no trivelig, om nakken og ryggtavla fortsatt skal krangle med influensa-baktusser til langt ut på nyåret. Nå blir det mest til at jeg sitter og googler på internettet, mens jeg lytter til lydbøker, jeg har lånt på biblioteket. Det kan være artig, det åsså!

Sportsklubbens juletrefest

Tine rundet forresten femtitallet for tre uker siden. Det behøvde jeg selvfølgelig ingen hjelp fra internettet for å få styr på. Men Google fant fram et overraskende stort antall bilder av henne rundt omkring på klubbsider fra en lang rekke løpearrangementer. Hun vil ikke gjerne komme til å likne sin mor! Det gjør hun så avgjort heller ikke.

Først gamper hun avsted – 10 km i terrenget rundt Esbjerg – i Sportsklubbens Vinterløp, og skynder seg hjem og feirer fødselsdag med overnattende gjester – hele hurven fra København og omegn. Lørdagen etter gjentar hun arrangementet med jydene.

Fra onsdagens juletrefest: FOTO_ Privat.

Og i Sportsklubbens juletrefest deltar hun fortsatt som julenisseassistent – og årets gavepakke – eller vel nærmest som hovedgevinst i klubbens juleauksjon! Bildet stammer fra onsdagens juletrefest – da hun sikret klubbkassa 3.200 kr. Høyeste bud for fornøyelsen av å bli vartet opp av Tine resten av kvelden. Hvis jeg har forstått det riktig, skulle hun ikke stå for servering av pølser og øl…

Tilbud fra Coop. FOTO: Coop DK:

Det kan godt ergre én at én har slutta med å drekka øl, når én ser de tilbuda, jeg får tilsendt fra Samvrikkelaget, som brurmin sier det. Det er helt ukristne småpriser på på både vin og sprit:

En flaske Lysholm linie akevitt 70 cl – 129,95 kr. / 1 flaske Jägermeister, dr. Nielsen’s eller Sierra tequila – 99,95 kr.

Det er farinluggelyseklype tel å bli relliøs ta! Slik at det går an å protestere! Et eller annet sted..! Men. Sjølsagt. Det er bra det ikke hårreisende dyrt, når vi ressikerer å skulle slenge flere flasker etter Peddersen i løpet ta vintærn.

Ha en framifrå festsommelig hælj og hils omkring deg!

Vennlig hilsen tusseladden i Dåstrup,

Jan Robert Thoresen

Norsk kongsul på det solrike Midtsjælland.